Burulaş Bursakart
Burulaş Otobüs
Bursaray

BursaRay istasyonlarında turnikelerden başlayan ve trenleri de kapsayan Kontrollü Alanda seyahat eden herkesin uyması gereken “Yolculuk Kuralları” aşağıda belirtilmiştir.

 

1- BursaRay‘da yolculuk yapabilmek için turnikelerden geçerli kart ile geçilmelidir. İndirimli veya ücretsiz kart kullananların sorulmadan görevlilere kimliklerini göstermeleri zorunludur.

2- Başkasına ait kart ile yolculuk yapmaya teşebbüs edenlerin kartları geri alınır.

3- Ücretsiz veya indirimli kart ile geçiş hakları olmadığı halde geçme girişiminde bulunanlar, uyarılarak kontrollü alana girmelerine izin verilmez. Bu kişiler davranışlarında ısrar ederse BursaRay güvenlik birimlerince emniyet güçlerine teslim edilir.

4- 0-6 yaş arasında çocuklar, yanlarında ebeveynleri bulunmak kaydıyla ücretsiz seyehat edebilirler.

5- İstasyon sınırları içinde ve kontrollü alanlarda;

  • İnsan yaşamını tehlikeye sokacak davranışlarda bulunulmaz.
  • Uyuyarak ya da yaslanarak diğer yolcular rahatsız edilemez.
  • Bir yolcu için ayrılmış alandan fazla oturma yeri (engelliler dışında) işgal edilemez. Gürültü yapılamaz, yüksek sesle konuşulamaz.
  • İstasyon ve trenlerde yerlere çöp atılamaz.
  • Sarhoş ya da yolculuk yapmaya uygun olmayan durumda seyahat edilemez.
  • İzin verilen kişi, kurum ve kurulaşlar ile izin verilen yerler dışında, el ilanı, duvar afişi vb. asılamaz, dağıtılamaz. İzin verilen yerlerdeki ilan, duvar afişi vb. yayınlar çıkarılamaz, değiştirilemez, tahrip edilemez.
  • Toplu gösteri, yasadışı gösteri, propaganda ve konuşma yapılamaz.
  • Dilencilik yapmak ve herhangi bir nedenle para toplamak yasaktır. Şans ve talih oyunu oynanamaz.
  • Seyyar satıcılık ve bu amaca yönelik olarak her türlü pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yapılamaz.
  • İzinsiz fotoğraf ve video çekimi yapmak yasaktır.
  • Genel ahlak kuralları dışında davranılamaz. Üçüncü şahıslara rahatsızlık verilemez.
  • BursaRay‘ın hiçbir araç, gereç, cihaz, oturma ünitesi vb. ekipmanına zarar verilemez. Böyle bir durumda Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılır.
  • Engelli vatandaşlara, yaşlılara, hamile ya da bebekli bayanlara yer verilir, inerken ve binerken öncelik tanınır.
  • Trenlere binişlerde inen yolculara öncelik verilir.
  • Tren kapılarının çalışmasını engelleyici hareketlerde bulunulamaz. Kapı kapanma sesini duyduktan sonra trene iniş / biniş yapmaya çalışmayınız.
  • Trenler etkili fren sistemine sahiptir, tutunarak seyahat ediniz.
  • Yürüyen merdivenler ve merdivenlerde; sağ taraf kullanılarak soldan geçişe izin verecek biçimde yolcu akışı sağlanır. Yolcu hareketini ve akışını engelleyecek davranışlarda bulunmak yasaktır. Hiçbir eşya yolcu hareketini engelleyecek biçimde taşınamaz.
  • Gişe katı, platform ve yasa gereği kapalı alanlarda sigara, puro, pipo ve benzeri tütün maddeleri kullanılamaz.
  • Kontrollü alanlarda yolculuk amaçları dışında uzun süre oturulamaz, beklenemez.
  • Kontrollü alana, görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınabilen evcil hayvanlar dışında, hiçbir hayvan sokulamaz.
  • Tüm yolcularımız, BursaRay görevlilerinin yolcu akışını düzenlemek, güvenliği sağlamak, acil durumlara müdahale etmek amacıyla yapacağı uyarılara, kendi can güvenlikleri için uymak zorundadır.


“Güvenli” ve “Emniyetli” Yolculuk İçin

6- İstasyonlara ve kontrollü alanlara patlayıcı, yanıcı ve parlayıcı maddelerle girilemez ve bu maddelerle yolculuk yapılamaz.

7- İstasyonlarda ve kontrollü alanlarda kesici ve delici iş aletlerinin, (ağaç testeresi, matkap vb.) kılıfında ve emniyete alınmış olması zorunludur.

8- Uygun ve emniyetli bir şekilde ambalajlı olmayan hiçbir akıcı, kırılabilir, dökülebilir sıvı ya da toz türü madde istasyonlara ve kontrollü alana sokulamaz.

9- İstasyon Güvenlik Görevlileri şüpheli şahıs ve paketleri arama yetkisine sahiptir. Güvenlik aramasını kabul etmeyen şüpheliler istasyonlara ve kontrollü alana alınmaz ve emniyet makamlarına bildirilir.

10- İstasyonlardaki acil durum çağrı cihazları ve yangın alarm sistemleri amacı dışında kullanılamaz.

11- Trenlerdeki imdat kolu, kapı acil çıkış kolu ile yangın tüpleri amacı dışında kullanılamaz.

12- Hareket eden trene temas etmek, trenin dış ekipmanları üzerinde yolculuk etmek tehlikeli ve yasaktır.

13- İstasyonlarda platform kenarında bulunan sarı güvenlik şeridini ihlal etmek tehlikeli ve yasaktır.

14- İstasyonlarda ray hattına inmek, karşıdan karşıya geçmeye çalışmak tehlikeli ve yasaktır.

15- BursaRay‘ın yer üstündeki çit ile çevrili güzergahına girmek ve yürümek tehlikeli ve yasaktır.

16- İşletme dışı saatlerde tren, istasyon ve hat yakın çevresine girmek, saklanmak, uyumak ve beklemek yasaktır.

17- İstasyonların ve trenlerin acil durum tahliyelerinde yetkililerce yapılan ve her türlü duyuru, verilen her türlü talimata uyulması can güvenliği açısından zorunludur.

18- İstasyonlarda “GİRİLMEZ” levhası ile tanımlanmış olan teknik odalara ve bölümlere görevli, yetkili ve izin verenlerin dışında girilmesi yasaktır.

19- İstasyon sınırları içinde ve kontrollü alanda – bebek arabaları ve engelliler için tekerlekli sandalyeler dışında – bisiklet, motorsiklet, paten, kaykay vb. araçların kullanılması, bırakılması yasaktır.

20- Bisikletli yolcularımız, BURULAŞ‘ın belirlediği kural ve zaman aralıklarında trenlerde yolculuk yapabilirler.

21- Yolcuların – elde kolayca taşınabilir (en çok 25kg) eşyalar dışında – yolcu hareketlerini engelleyebilecek büyüklükte (1/2 metreküpten fazla) koli, paket vb. eşyaları istasyona ve araca sokmaları yasaktır.

 

“Sürekli” ve “Kaliteli” Hizmet İçin

22- BursaRay‘da sunulan hizmetlere ilişkin görüşlerinizi iletirken, istasyonlarda bulunan “Şikayet – Öneri – Katkı” formlarını kullanınız. Şikayetinizle ilgili cevabın size ulaşabilmesi için adres bilgileri bölümünü mutlaka doldurunuz.

23- BursaKart ile ilgili sorunlarınız için Şehreküstü, Arabayatağı, Hamitler – Fethiye ve Üniversite istasyonları “Seyahat Kartları Ofislerine” başvurunuz.

24- Bulduğunuz kayıp eşyaları ve maddeleri istasyondaki görevlilere teslim ediniz.

25- Kayıp eşyalar, ertesi gün görevliler tarafından, BursaRay‘ın Osmangazi istasyonunda bulunan Kayıp Eşya Bürosu’na gönderilir. Tel. No: 452 52 44 Dahili: 6600

26- Kayıp eşyalar sahibine makbuz karşılığında teslim edilir. Uzun süre saklanabilecek eşyalar Kayıp Eşya Bürosu’nda 1 yıl süre ile saklanır. Sahibi başvurmazsa 1 yıl sonra satılıp geliri hayır kurumlarına bağışlanır. Uzun süre saklanamayacak yiyecek ve içecek gibi maddeler, kayıp edilen günün sonunda tutanak tutularak hayır kurumlarına teslim edilir veya imha edilir.

27- Yangın, gasp, saldırı, taciz gibi ya da sağlık müdahalesi gerektiren durumlarla karşılaştığınızda trenlerde “İmdat Kolu”nu, istasyonlarda “Acil Çağrı Cihazları“nı kullanınız ya da en yakın görevliyi uyarınız.

28- BursaRay hizmetlerine ilişkin şikayet, istek, önerileriniz ve sorularınız için:
       E-Posta: burulas@burulas.com.tr
       Telefon: 452 52 44
       Ulaşım Hattı: 0850 850 99 16

×